Na tej stronie wykorzystywane są ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej.



Śiwatowy Dień Świadomości Autyzmu

Śiwatowy Dień Świadomości Autyzmu

W ,,Światowym Dniu Świadomości Autyzmu,, udostępniamy fotorelację z naszego ,,Niebieskiego Dnia,, w ramach solidaryzowania się z osobami w spektrum autyzmu. Inicjatorem tej akcji jest Fundacja Latawiec @fundacja.latawiec ...

Świąteczne życzenia dla emerytów

Świąteczne życzenia dla emerytów

W miesiącu marcu nasi uczniowie,w tym uczniowie klas mundurowych, wykonali ponad 100 barwnych kartek wielkanocnych, które ,,powędrowały,, do Podopiecznych Domu Emeryta Wojskowego w Warszawie oraz do Kombatantów Domu Pomocy Sp...

IX Wojewódzki Przegląd Musztry Klas Mundurowych

IX Wojewódzki Przegląd Musztry Klas Mundurowych

22 marca 2024 roku, w Kolbuszowej, odbył się IX Wojewódzki Przegląd Musztry Klas Mundurowych, w którym wzięli udział nasi uczniowie z klas OPW wraz z opiekunem p. Markiem Barą. Pierwsze miejsce zajęli uczniowie z ...

Konkurs żywieniowo – dietetyczny

Konkurs żywieniowo – dietetyczny

26 marca w naszej szkole odbyła się I edycja konkursu żywieniowo – dietetycznego na temat zdrowego żywienia człowieka. Konkurs poprowadziły uczennice z kl. IV tiż Aleksandra Filar i Wiktoria Szczerba pod opieką pani ...



Technikum Kelnerskie

Nowoczesny typ szkoły opracowany w roku 2012. Jej założeniem jest wykształcenie szerokoprofilowe ucznia w następujących kierunkach:

  1. ogólnym – tak by absolwent mógł podjąć dalszą naukę na wszelkich kierunkach studiów wyższych czy szkół policealnych
  2. zawodowym – uczeń oprócz umiejętności kelnerskich przygotowany jest do samodzielnego prowadzenia zakładów gastronomicznych i hotelarskich oraz pracy w tych zakładach na różnych stanowiskach
  3. ekonomicznym – szkoła daje absolwentowi podstawowe umiejętności do pracy na stanowiskach w księgowości i administracji w zakładach hotelarsko-gastronomicznych oraz nadzorze tych zakładów
  4. językowym – w ramach zajęć szkolnych uczeń realizuje 6-8 godzin tygodniowo nauczania języków obcych co pozwala mu opanować je na wysokim poziomie zwłaszcza w zakresie zawodowym

Turystyka i gastronomia w naszym rejonie są dużą alternatywą dla bezrobocia, zwłaszcza tam, gdzie brak jest infrastruktury przemysłowej. Rozwój turystyki w rejonie Bieszczad i Magurskiego Parku Narodowego jest popierany przez władze wojewódzkie i Euroregionu Karpackiego. Obecnie prowadzenie działalności turystycznej zwłaszcza w sferze agroturystyki staje się bardzo dobrym źródłem dochodów młodych ludzi.

Zadaniem szkoły jest wykształcenie u absolwenta umiejętności prowadzenia własnego przedsiębiorstwa turystycznego (hotel, zajazd, gospodarstwo agroturystyczne) lub bazującego na turystyce (bary, restauracje, mała gastronomia). Szkoła daje możliwość odbycia praktyk w dużych ośrodkach turystycznych, wyjazdów zagranicznych do wzorcowych gospodarstw agroturystycznych oraz uzyskania dodatkowych umiejętności na zajęciach dodatkowych z zakresu winiarstwa.

Wszystkim chętnym zapewniamy miejsca w internacie (pokoje 2 - 3 osobowe) w cenie 20zł za/m-c z wyżywieniem całodziennym w cenie 8 zł/dzień.

Szkoła proponuje udział w następujących zajęciach pozalekcyjnych:

  • treningi sportowe w ramach klubu ULKS „Technik”
  • nauka filmowania i fotografii cyfrowej
  • nauka malarstwa i innych technik plastycznych
  • chór szkolny
  • kursy zawodowe (np. kombajnisty, spawania)
  • kursy tańca, wyjazdy na basen
  • kurs prawa jazdy kat. B
  • Caritas, PCK , wolontariat