Na tej stronie wykorzystywane są ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym serwis może działać lepiej.



Śiwatowy Dień Świadomości Autyzmu

Śiwatowy Dień Świadomości Autyzmu

W ,,Światowym Dniu Świadomości Autyzmu,, udostępniamy fotorelację z naszego ,,Niebieskiego Dnia,, w ramach solidaryzowania się z osobami w spektrum autyzmu. Inicjatorem tej akcji jest Fundacja Latawiec @fundacja.latawiec ...

Świąteczne życzenia dla emerytów

Świąteczne życzenia dla emerytów

W miesiącu marcu nasi uczniowie,w tym uczniowie klas mundurowych, wykonali ponad 100 barwnych kartek wielkanocnych, które ,,powędrowały,, do Podopiecznych Domu Emeryta Wojskowego w Warszawie oraz do Kombatantów Domu Pomocy Sp...

IX Wojewódzki Przegląd Musztry Klas Mundurowych

IX Wojewódzki Przegląd Musztry Klas Mundurowych

22 marca 2024 roku, w Kolbuszowej, odbył się IX Wojewódzki Przegląd Musztry Klas Mundurowych, w którym wzięli udział nasi uczniowie z klas OPW wraz z opiekunem p. Markiem Barą. Pierwsze miejsce zajęli uczniowie z ...

Konkurs żywieniowo – dietetyczny

Konkurs żywieniowo – dietetyczny

26 marca w naszej szkole odbyła się I edycja konkursu żywieniowo – dietetycznego na temat zdrowego żywienia człowieka. Konkurs poprowadziły uczennice z kl. IV tiż Aleksandra Filar i Wiktoria Szczerba pod opieką pani ...



Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Nowoczesna szkoła, jedyna w powiecie jasielskim oferta kształcenia gastronomicznego.

Łączy trzy zawody:

  • Technik żywienia i gospodarstwa domowego
  • Technik usług gastronomicznych
  • Technik kucharz

W swoim założeniu będzie kształcić ucznia w kierunkach:

  1. ogólnym – absolwent zdobędzie przygotowanie do podjęcia nauki na wszystkich kierunkach studiów wyższych czy szkół policealnych
  2. zawodowym – uczeń będzie przygotowany do zakładania ,samodzielnego prowadzenia zakładów gastronomicznych i hotelarskich, pracy w takich zakładach na wszystkich stanowiskach. Ponadto absolwent może podjąć studia na kierunkach związanych z gastronomią, takich jak biotechnologia, dietetyka i inne
  3. ekonomicznym – szkoła da absolwentowi podstawowe umiejętności do pracy na stanowiskach w księgowości i administracji w zakładach hotelarsko-gastronomicznych oraz w nadzorze tych zakładów
  4. językowym – w ramach zajęć szkolnych uczeń realizuje 6-8 godzin tygodniowo języków obcych, co pozwala mu opanować je na wysokim poziomie zwłaszcza w zakresie zawodowym

Turystyka i gastronomia w naszym rejonie są dużą alternatywą dla bezrobocia, a zwłaszcza tam gdzie brak jest infrastruktury przemysłowej. Rozwój turystyki w rejonie Bieszczad i Magurskiego Parku Narodowego jest popierany przez władze wojewódzkie i Euroregionu Karpackiego. Obecnie prowadzenie działalności turystycznej zwłaszcza w sferze agroturystyki staje się bardzo dobrym źródłem dochodów młodych ludzi.

Zadaniem szkoły jest wykształcenie u absolwenta umiejętności prowadzenia własnego przedsiębiorstwa gastronomicznego (hotel, zajazd, gospodarstwo agroturystyczne, firma kateringowa) lub bazującego na turystyce (bary, restauracje, mała gastronomia). Szkoła daje podstawy do rozwoju umiejętności projektowania ogrodów, miejsc wypoczynku, parków i terenów zieleni.

Wszystkim chętnym zapewniamy internat (pokoje 2-3 osobowe) w cenie 20 zł/m-c z wyżywieniem całodziennym w cenie 8 zł.

Szkoła proponuje udział w następujących zajęciach pozalekcyjnych:

  • treningi sportowe w ramach klubu ULKS „Technik”
  • nauka filmowania i fotografii cyfrowej
  • nauka malarstwa i innych technik plastycznych
  • chór szkolny
  • kursy zawodowe (np. kombajnisty, spawania)
  • kursy tańca, wyjazdy na basen
  • kurs prawa jazdy kat. B
  • Caritas, PCK , wolontariat